marți, 7 decembrie 2010

Traditia tortului de nunta

  De cand exista nunti exista si tortul de nunta. De martipan, ciocolata alba sau neagra, cu fructe sau de frisca, tortul de nunta reprezinta un moment special in cadrul petrecerii de nunta, fiind primul lucru pe care mirii il impart atat intre ei cat si cu restul invitatilor, simbolizand astfel viitorul comun.
   Cu toate ca marimea, forma sau ingredientele folosite pentru prepararea tortului de nunta s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului, traditia a ramas aceeasi. In trecut exista obiceiul ca tortul de nunta sa fie facut si adus de catre invitati. Cu cat acest tort era mai inalt si mai aratos cu atat mai apreciata era mireasa de catre nuntasii sai.
La romani exista obiceiul ca la sfarsitul petrecerii de nunta sa se rupa o paine deasupra capului miresei. Bucatile care rezultau indicau numarul de copii pe care viitorul cuplu urma sa le aiba. Apoi aceste bucati erau date invitatilor, considerandu-se ca cei care vor manca din ele vor avea noroc. Astazi acest obicei s-a pastrat sub forma traditiei de rupere a turtei.


   Grecii antici aveau obiceiul sa serveasca un tort fabricat din susan. De atunci pana in zilele noastre tortul a trecut prin diferite schimbari, ajungand sa fie preparat din martipan, fructe, frisca devenind o adevarata opera de arta. Tortul de nunta nu a fost intotdeauna facut pentru a fi consumat. In trecut se arunca cu bucati de tort catre miri, pentru a stimula prosperitatea si fertilitatea, la fel cum astazi exista obiceiul de a arunca cu orez in tanarul cuplu in momentul terminãrii slujbei religioase.


In ziua de azi tortul este facut pentru a se integra tot mai bine in tematica nuntii, decorarea acestuia fiind partea cea mai importanta in fabricarea lui. In general se prefera culoarea alba pentru tortul de nunta, insa tot mai multi miri opteaza pentru torturi personalizate. Cei care prepara aceste torturi nu mai sunt numiti simpli cofetari ci sunt adevarati designeri de torturi.
Semnificatia tortului de nunta este si ea usor modificata astazi. Mirii singuri sau impreuna cu nasii taie prima felie de tort impreuna, cu acelasi cutit apoi se hranesc unul pe celalalt, fapt ce semnifica uniunea si implicarea in cuplu. Taierea tortului este asadar primul lucru pe care mirii il fac impreuna, dupa aceasta ciocnindu-se un pahar de sampanie intre miri si restul invitatilor.
  Indiferent de forma, semnificatia sau gustul tortului de nunta, aceasta prãjitura este vedeta petrecerii de nunta, iar alegerea ei nu tine cont decat de imaginatia voastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu